3 maatregelen voor de WGA

Actualiteit | 11 mei 2016

Per 1 januari 2017 moeten werkgevers kiezen voor publieke verzekering of eigenrisicodragen voor hun totale WGA-lasten voor vast en tijdelijk personeel. Dit heeft een aantal gevolgen voor werkgevers. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid licht ze toe in een brief aan de Tweede Kamer. Hieronder de belangrijkste punten.

1. Eén premie voor de WGA-vast en WGA-flex per 1 januari 2017

Door de samenvoeging kunnen als gevolg van deze wijziging premie-effecten ontstaan. Dit zal vooral merkbaar zijn voor middelgrote en grote werkgevers. Er zijn werkgevers die in de huidige situatie de maximumpremie betalen voor bijvoorbeeld WGA-flex en die voor bijvoorbeeld de WGA-vast een premie betalen die onder het maximum ligt. Doordat vanaf 2017 de maximumpremie gaat gelden voor de WGA-totaalpremie kan de WGA-totaalpremie voor deze werkgevers hoger worden dan de huidige optelsom van premies. Om die reden is er middels de minimum- en maximumpremie een solidariteitsprincipe in de premiesystematiek ingebouwd.

2. Maximumpremie uitzendsector wordt geschrapt

Bij de invoering van de Wet BEZAVA is er voor de uitzendsector een hogere maximumpremie voor de WGA-flex vastgesteld. Uit analyses maakt Asscher op dat de aparte premiegrens van de uitzendsector niet meer relevant is na de samenvoeging van de WGA-vast en WGA-flex. Ook vindt hij een apart maximumpremie niet passen in het beleid dat met ingang van 2017 geen onderscheid meer maakt naar de aard van het dienstverband. Daarom schrapt Asscher de hogere maximumpremie voor de uitzendsector schrappen met ingang van 2017.

Auteur

Anne-Marie Dijkhorst

3 maatregelen voor de WGA

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.