Activiteiten leerbedrijf binnen onderwijsinstelling onder voorwaarden vrijgesteld van btw

Alert

Een Engelse onderwijsinstelling heeft leerbedrijven in de vorm van een restaurant en een theater. In het restaurant en het theater worden praktijklessen verzorgd die onderdeel uitmaken de opleiding waarvoor de studenten collegegeld betalen. Tegen betaling kunnen geïnteresseerden komen eten of een voorstelling bijwonen. Het Europese Hof is van oordeel dat de betreffende prestaties zijn vrijgesteld van btw omdat sprake is van nauw met het onderwijs samenhangende diensten. Dit omdat voldaan wordt aan de volgende drie voorwaarden:

  • De dienst wordt verricht door een onderwijsinstelling die in aanmerking komt voor de btw-onderwijsvrijstelling;
  • De dienst is onmisbaar zijn voor het vrijgestelde onderwijs; en
  • De dienst mag er niet in hoofdzaak op zijn gericht om aanvullende inkomsten te verkrijgen voor de instelling.

Aan deze voorwaarden is voldaan volgens het Europese Hof o.a. ook omdat het tarief slechts 80% van de kostprijs bedraagt. De dienstverlening vanuit de leerbedrijven is dus vrijgesteld van omzetbelasting.

Auteur

Joyce Bertens

Activiteiten leerbedrijf binnen onderwijsinstelling onder voorwaarden vrijgesteld van btw

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.