Einde aan afspraken met België en Duitsland over thuiswerken

Actualiteit | 27 juni 2022

De afspraken die Nederland met België en Duitsland heeft gemaakt over thuiswerken door grensarbeiders, eindigen per 1 juli a.s. De afspraken vloeiden voort uit het advies om in coronatijd zoveel mogelijk thuis te werken.

Grensarbeiders

Werknemers die in België of Duitsland werken maar in Nederland wonen, betalen in beginsel loonbelasting in de werkstaat. Dit geldt ook voor werknemers die in België of Duitsland wonen, maar in Nederland werken. Omdat tijdens de coronacrisis veel thuis werd gewerkt, dreigde hierdoor deze heffing in gevaar te komen.

Einde corona

Nu de coronacrisis ten einde is, is er ook geen goede reden meer om voor thuiswerkers uitzonderingen te maken. Dit betekent dat grensarbeiders weer gewoon belast kunnen worden in  het land waar ze werken. Daarom zijn de afspraken per 1 juli 2022 beëindigd.

Let op!
Grensarbeiders die ook ná 1 juli veel thuis blijven werken, kunnen hierdoor in de problemen komen. Zij kunnen dan namelijk in het woonland belast worden, in plaats van in het werkland. Dit kan gunstiger, maar ook ongunstiger uitpakken. In die gevallen is het verstandig om hierover met de werkgever afspraken te maken.

Auteur

Marc Derks

Einde aan afspraken met België en Duitsland over thuiswerken

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.