Attentie voor ieder die na 1 januari 2018 in het huwelijksbootje stapt

Alert

Door de veranderingen in het nieuwe huwelijksvermogensrecht trouwt men straks niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dit als gevolg van een wetswijziging die per 1 januari 2018 in werking treedt en alleen geldt voor huwelijken die gesloten worden na die datum.

De gemeenschap van goederen omvat op dit moment alle goederen en schulden die echtgenoten voor het huwelijk gezamenlijk al hadden en alle goederen en schulden die de echtgenoten vanaf de aanvang van de gemeenschap tot aan de ontbinding van de gemeenschap verkrijgen of maken. Enige uitzondering hierop is hetgeen ontvangen is in het kader van een erfenis of schenking waarbij een uitsluitingsclausule is opgenomen in het testament of bij de schenking. In zo’n clausule bepaalt de erflater of de schenker expliciet dat een erfenis of schenking buiten de gemeenschap van goederen valt. Onder de nieuwe wetgeving geldt die algehele gemeenschap niet meer voor privévermogen van vóór het aangaan van het huwelijk. Een gift of erfenis valt automatisch buiten de gemeenschap en met een insluitingsclausule of gemeenschapsclausule dient geregeld te worden dat de gift of erfenis juist wel in de gemeenschap valt, indien de schenker of erflater dat wenst.

Auteur

Attentie voor ieder die na 1 januari 2018 in het huwelijksbootje stapt

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.