Let op afstandsverkopen

Taxnews | 14 september 2018

De laatste tijd is de Belgische Belastingdienst druk met het onder de loep nemen van afstandsverkopen vanuit Nederland naar Belgische particulieren.

Bij een verkoop van goederen voor meer dan € 35.000 op jaarbasis vanuit Nederland aan Belgische particulieren geldt dat Belgische btw is verschuldigd vanaf het moment dat deze drempel wordt overschreden.

In die situatie zal de Nederlandse ondernemer zich moeten registeren voor de btw in België en Belgische aangiften btw in moeten dienen.

België heft (zeer) hoge boetes wanneer de Belgische Belastingdienst er op enig moment achter komt dat een ondernemer de drempel heeft overschreden en zich niet heeft geregistreerd voor de btw in België.

Veel ondernemers zijn zich niet bewust van deze regeling die overigens in alle andere Europese landen van toepassing is.

De drempelbedragen per land zijn te vinden op de website van de Europese Commissie: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/vat/traders/vat_community/vat_in_ec_annexi.pdf

Het is dus zaak om goed de omzet uit verkopen aan particulieren in België en andere EU-landen in de gaten te houden!

Auteur

Sander Gardebroek

Let op afstandsverkopen

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.