Toch nog btw-aangifte via oude ondernemersportaal

Actualiteit | 19 april 2022

Ondernemers die nog niet over eHerkenning beschikken, kunnen de btw-aangifte over het eerste kwartaal 2022 toch nog via het oude ondernemersportaal indienen. Eerder leek het er op dat dit niet meer mogelijk was.

Btw-aangifte vanaf 2022

In principe kunt u vanaf 2022 uw btw-aangifte alleen nog indienen via aangifte- of administratiesoftware, via een fiscaal dienstverlener – bijvoorbeeld uw accountant of belastingadviseur – of via het nieuwe ondernemersportaal Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Let op!
Voor het nieuwe ondernemersportaal heeft u eHerkenning niveau 3 nodig.

Btw-aangifte via oude ondernemersportaal

Wilt u nog via het oude ondernemersportaal aangifte doen, bijvoorbeeld omdat u nog niet over eHerkenning beschikt? Dan kunt u bellen met de Belastingtelefoon 0800-0543. U krijgt dan direct toegang tot het oude ondernemersportaal.

Let op!
Deze toegang kunt u alleen gebruiken om uw btw-aangifte over het eerste kwartaal 2022 in te dienen. U ontvangt ook een brief van de Belastingdienst waarin bevestigd wordt dat deze toegang tijdelijk is.

Eherkenning

Het is niet bekend of de Belastingdienst ook bij de btw-aangifte over het tweede kwartaal 2022 het oude ondernemersportaal weer openzet. De Belastingdienst raadt in ieder geval aan om zo snel mogelijk eHerkenning aan te vragen.

Let op!
De rechter besliste onlangs dat geen wettelijke basis bestaat ondernemers te verplichten via eHerkenning aangiftes in te dienen. In antwoord op Kamervragen heeft de staatssecretaris echter aangegeven dat hij vindt dat wél een wettelijke basis bestaat. Hij meent dan ook dat hij ondernemers nog steeds kan dwingen via eHerkenning aangifte te doen.

Btw-ondernemer zonder inschrijving in het Handelsregister

Ondernemers die zich niet kunnen inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kunnen overigens hun btw-aangiftes voorlopig nog via het oude ondernemersportaal blijven doen.

Auteur

Marc Derks

Toch nog btw-aangifte via oude ondernemersportaal

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.