Btw is een knelpunt bij betere samenwerking kinderopvang en basisschool

Alert

De Taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang wil een betere samenwerking tussen kinderopvang en basisschool bewerkstelligen. Eén van de taaiste knelpunten bij die samenwerking is het betalen van btw. Dat schrijft de Taskforce in het rapport ‘Tijd om door te pakken’. De experts van de Taskforce willen dat voortaan de individuele behoeften van ieder kind centraal staan, zodat voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar één ononderbroken ‘ontwikkellijn’ ontstaat. De uiteenlopende beroepskrachten zouden hun kennis moeten bundelen in teams, waardoor personeel vaker onderling zal moeten worden ingehuurd.

Doordat kinderopvang en basisscholen zijn vrijgesteld van btw, komen zij niet in aanmerking voor teruggaaf van btw bij het inhuren van personeel bij elkaar. De btw-afdracht van 21 procent werkt kostenverhogend en zorgt voor extra administratieve lasten. Een van de adviezen van de Taskforce is om een interdepartementale werkgroep in te stellen met de ministeries van Financiën, SZW en OCW, die de fiscaal-juridische houdbaarheid moet onderzoeken van de nu in de praktijk gehanteerde modellen voor het omgaan met de btw-problematiek. Verder moet de kennis van de bestaande oplossingen om btw-lasten te voorkomen bij onderlinge inhuur van personeel (zoals modelcontracten voor de kosten voor gemene rekening) eenvoudig toegankelijk worden voor scholen en kinderopvangorganisaties.

Auteur

Joyce Bertens

Btw is een knelpunt bij betere samenwerking kinderopvang en basisschool

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.