Btw op zonnepanelen mogelijk naar 0%

Actualiteit | 27 december 2021

Europa heeft groen licht gegeven voor het verlagen van het btw-tarief op zonnepanelen naar een tarief tussen 0% en 5%. Of Nederland ook daadwerkelijk het btw-tarief op zonnepanelen gaat verlagen, moet nog worden beslist.

Niet alleen voor zonnepanelen

Behalve voor zonnepanelen wordt een tarief tussen 0% en 5% ook mogelijk voor water, personenvervoer en livestreaming van sportwedstrijden of shows.

Keuzevrijheid voor nog meer

Een laag tarief tussen 0% en 5% kan verder bijvoorbeeld worden toegepast op farmaceutische producten, medische uitrusting, levering van boeken, dagbladen en magazines en het uitlenen daarvan door bibliotheken. Lidstaten krijgen hierbij meer keuzevrijheid, zolang concurrentieverstoring maar wordt voorkomen.

Voordeel beperkt

Op grond van de huidige regeling is het voordeel voor Nederland voor wat betreft zonnepanelen beperkt. Particulieren kunnen net als bedrijven immers de btw nu al in aftrek brengen door zich voor de zonnepanelen aan te melden als ondernemer. Bedrijven die niet btw-plichtig zijn, zoals verzekeraars, kunnen van een laag tarief wel profijt hebben. Zij krijgen de in rekening gebracht btw op aankopen namelijk ook niet terug.

Extra tarief

Nederland kent naast het normale tarief van 21% een laag btw-tarief van 9%. Omdat een land volgens de Europese voorschriften twee verlaagde tarieven mag kennen, is de invoering van een extra tarief tussen 0% en 5% mogelijk. Een land mag zelf beslissen of men van deze mogelijkheid gebruikmaakt.

Auteur

Joyce Bertens

Btw op zonnepanelen mogelijk naar 0%

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.