Corona-crisis | Uitstel van belastingbetaling verruimd

Actualiteit | 6 april 2020

Download het whitepaper

Ga terug naar de overzichtspagina Nieuws rondom de corona-crisis

Praktijkhandreiking Coronamaatregelen

Als onderdeel van het totale pakket aan maatregelen verband houdende met de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus, zijn diverse fiscale en aanverwante maatregelen aangekondigd. In deze praktijkhandreiking zijn deze maatregelen verder uitgewerkt.

Bekijk de Praktijkhandreiking Coronamaatregelen

Uitstel van belastingbetaling verruimd

De regeling voor het aanvragen van uitstel van belastingbetaling voor ondernemers en zzp’ers wordt versoepeld. Daarnaast kunnen ondernemers makkelijker bij hun tegoed op de G-rekening.

SRA, de netwerkorganisatie waarbij Horlings aangesloten is, had eerder in een brief, ondersteund door andere koepels, aan het ministerie van Financiën aangedrongen op (verdere) versoepeling van uitstel van belastingbetaling en het openstellen van de G-rekening voor ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

Wat was het knelpunt?
Knelpunt was dat uitstel van belastingbetaling voor de loon- en omzetbelasting pas kon nadat de Belastingdienst een naheffingsaanslag wegens niet betalen had opgelegd. Dit was voor veel ondernemers onbegrijpelijk. Ondernemers doen aangifte, betalen niet (of gedeeltelijk) omdat zij vanwege de uitzonderlijke corona-omstandigheden uitstel wensen en krijgen dan een naheffingsaanslag waarop zij moeten reageren door uitstel van betaling aan te vragen.

Wij hebben toen middels de eerdergenoemde brief van 25 maart een voorstel tot vereenvoudiging aan minister Hoekstra gestuurd. Ook vanwege de administratieve rompslomp die het uitstel op deze manier met zich teweeg zou brengen.

Oplossing
Eerder was al bekend dat ondernemers uitstel kregen voor belastingbetaling van loon-, inkomsten-, winst- en omzetbelasting (btw). Het nieuws van de versoepeling kwam donderdagavond 2 april om iets over zevenen. Toen maakte de overheid bekend dat de uitstelaanvraag voor alle ondernemers wordt vereenvoudigd. Het uitstel kan nu worden verleend tot 19 juni. Bovendien kan het online aangevraagd worden in plaats van per brief.

Daarnaast gaat het uitstel voor meer belastingen gelden (kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (EB/ODE, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), accijns (minerale oliën, alcohol en tabak), verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland). Ook wordt het voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen.

Deblokkeren G-rekening
Verder wordt ook de G-rekening gedeblokkeerd. Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en G-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren, aldus de Rijksoverheid. In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de G-rekening worden vrijgegeven.

Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, zoals de bouw en de uitzendbranche, kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw. Als deze ondernemers uitstel van betaling hebben aangevraagd, krijgen zij zo dezelfde voordelen als ondernemers zonder G-rekening, zo staat op de site van de overheid.

Meer informatie

Vragen / hulp nodig?

Wij van Horlings staan voor u klaar. Neem contact op met uw vaste contactpersoon binnen Horlings. U kunt ook contact opnemen met de Horlings corona helpdesk:

Anne-Marie Dijkhorst (voor arbeidsrechtelijke zaken)
adijkhorst@horlings.nl

Joshua Jung (voor fiscale zaken)
jjung@horlings.nl

Auteur

Anne-Marie Dijkhorst

Corona-crisis | Uitstel van belastingbetaling verruimd

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.