Deadline voor teruggaaf van buitenlandse BTW nadert

Actualiteit | 29 juni 2016

– Taxnews 1618 –

Bedrijven en ondernemers die in het kalenderjaar 2015 BTW hebben betaald in een ander EU-land hebben nog tot 30 september 2016 de tijd om een digitaal teruggaafverzoek in te dienen. Met de teruggaaf kan voorkomen worden dat de betaalde BTW kostenverhogend werkt voor deze ondernemers.

Het gebeurt regelmatig dat ondernemers die tijdelijk in het buitenland verblijven aldaar kosten maken voor hun onderneming waarop aan hen buitenlandse BTW in rekening wordt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan BTW ten aanzien van een hotelverblijf of BTW op getankte benzine. De ondernemer kan deze in het buitenland betaalde BTW niet op zijn aangifte in Nederland terugvragen van de Nederlandse fiscus. Hij zal zijn verzoek om teruggaaf moeten doen aan de betreffende buitenlandse belastingdienst.

Dat kan belemmerend werken. Daarom bestaat voor binnen de EU betaalde BTW een speciale teruggaaf procedure. Daarmee kan de btw gemakkelijk teruggevraagd worden via de Nederlandse Belastingdienst. Deze stuurt vervolgens het verzoek tot teruggaaf door naar het betreffende EU-land. Hiermee wordt voorkomen dat iedere ondernemer zelf bij de buitenlandse belastingdienst aan moet kloppen om de betaalde BTW terug te vragen.

Vanaf 1 januari 2010 is een verzoek om teruggaaf van buitenlandse EU-BTW alleen nog mogelijk door in te loggen op een elektronisch portaal van de Belastingdienst. Daarvoor is een inlognaam en wachtwoord nodig.
Het moet hierbij overigens wel gaan om een teruggaaf van meer dan €50,-.

Belang voor de praktijk


Terugvragen van buitenlandse BTW kan tot en met 30 september en is door de Belastingdienst ‘wel makkelijker’ gemaakt. Maar omdat de aanvraag van een inlognaam en wachtwoord enkele weken in beslag kan nemen, is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen hiervoor. Indien u naar aanleiding van dit bericht nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs.

Auteur

Sander Gardebroek

Deadline voor teruggaaf van buitenlandse BTW nadert

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.