Dga, hanteer zakelijke voorwaarden bij lening bij uw bv

Actualiteit | 2 november 2020

Als dga kunt u meestal vrij eenvoudig een lening bij uw bv afsluiten. Op deze manier stelt u belastingheffing uit. Maar denk wel aan de voorwaarden, anders loopt u forse financiële risico’s.

Lenen bij de bv

Dga’s kunnen een lening afsluiten bij hun bv. Dit kan fiscaal interessant zijn. Om de hoogte van het bedrag dat een dga kan lenen bij zijn bv te beperken, ligt er een wetsvoorstel om vanaf 2023 een maximum van € 500.000 vast te leggen. Maar ook tot die tijd en erna moet u ervoor zorgen dat een lening bij uw eigen bv aan de nodige voorwaarden voldoet.

Voorwaarden op papier

Als u een lening afsluit, moet u ervoor zorgen dat u met uw bv zakelijke voorwaarden afspreekt. Er moet in beginsel dus geen verschil zijn met een lening aan een willekeurige derde. Dat betekent dat u de lening moet vastleggen, inclusief een aflossingsschema. Ook moet er een reële rente worden afgesproken en moet u zorgen voor voldoende onderpand.

Navordering

Houdt u zich niet aan de fiscale voorwaarden, dan kan het zomaar gebeuren dat de inspecteur uw lening als uitdeling aanmerkt en deze belast in box 2. Onlangs stapte een dga naar de rechter omdat hem dit was overkomen. Onderzoek bracht echter aan het licht dat er geen schriftelijke overeenkomst was, geen aflossingsschema, er was geen onderpand aanwezig en de rente werd telkens op de lening bijgeschreven. De navordering bleef dan ook in stand.

Let op!
Vanwege de coronacrisis kunt u als dga soms een lager gebruikelijk loon afspreken. Eén van de voorwaarden is dan echter wel dat uw rekeningcourant bij de bv hierdoor niet verder toeneemt.

Heeft u als dga vragen over de fiscale voorwaarden die gelden voor een lening bij de eigen bv, neem dan contact met ons op.

 

Contact met Horlings over DGA

[vfb id=25]

Auteur

Dga, hanteer zakelijke voorwaarden bij lening bij uw bv

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.