Schenking gehad in 2022? Doe voor 1 maart aangifte schenkbelasting

Actualiteit | 20 februari 2023

Kreeg u in 2022 een of meerdere schenkingen? Vergeet dan niet voor 1 maart 2023 aangifte schenkbelasting 2022 te doen.

Wanneer aangifte schenkbelasting?

U moet aangifte schenkbelasting doen als u:

  • in 2022 een of meer schenkingen van uw ouder(s) kreeg met een totale waarde hoger dan € 5.677, en/of
  • in 2022 een of meer schenkingen van dezelfde schenker (niet uw ouders) kreeg met een totale waarde hoger dan € 2.274.

Let op!
U moet ook aangifte schenkbelasting doen als u een beroep doet op een eenmalige verhoogde vrijstelling. Kreeg u bijvoorbeeld in 2022 een schenking voor een eigen woning? Dan moet u aangifte schenkbelasting 2022 doen, ook als u door toepassing van de vrijstelling geen schenkbelasting hoeft te betalen.

Uiterste termijn

U kunt op elk moment gedurende het jaar dat u de schenking kreeg de aangifte schenkbelasting doen. Er is echter wel een uiterste termijn. De aangifte schenkbelasting 2022 moet namelijk voor
1 maart 2023 door de Belastingdienst ontvangen zijn. U kunt uw aangifte schenkbelasting digitaal doen op mijn.belastingdienst.nl (hiervoor heeft u Digid nodig) of op papier.

Tip!
Lukt het niet om op tijd aangifte schenkbelasting 2022 te doen, dan kunt u uitstel aanvragen. U krijgt dan vijf maanden uitstel.

Uiteraard kunnen wij u helpen bij het indienen van uw aangifte schenkbelasting. Neem hiervoor en voor vragen gerust contact met ons op.

Auteur

Marc Derks

Schenking gehad in 2022? Doe voor 1 maart aangifte schenkbelasting

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.