Einde bijzonder uitstel van betaling

Actualiteit | 3 augustus 2020

Binnenkort loopt de verleende termijn van bijzonder uitstel van betaling voor de reeds opgelegde belastingaanslagen af. Dit betekent niet dat u de openstaande belastingschuld direct moet betalen. Na deze zomer kunt u van de Belastingdienst een brief verwachten met een overzicht van de openstaande bedragen en een betalingsvoorstel. Dit geldt tevens voor belastingschulden die vóór maart 2020 zijn ontstaan. Het ministerie van financiën is momenteel het betalingsvoorstel aan het uitwerken.

Heeft u inmiddels hierover een brief ontvangen, dan kunt u een nieuwe brief verwachten waarin de Belastingdienst meer duidelijkheid geeft.

Niet verlengen van het bijzonder uitstel van betaling

Indien u ervoor kiest de verleende termijn van bijzonder uitstel van betaling niet te verlengen, dan heeft u geen uitstel meer voor betalingsverplichtingen die ontstaan na de periode van 3 maanden waarvoor het verleende uitstel gold. Indien u bijvoorbeeld een aangifte BTW of loonheffingen indient, dan betaalt u het bedrag, zoals gebruikelijk, vóór het einde van de maand.

Verlengen van het bijzonder uitstel van betaling

Indien u verwacht dat u de belastingaanslagen die binnenkort op basis van bijvoorbeeld uw ingediende aangiften BTW en/of loonheffing worden opgelegd niet kunt betalen, dan kunt u het verleende uitstel van betaling verlengen. Voor het verlengen van het bijzonder uitstel van betaling gelden wel aanvullende voorwaarden. Neemt u contact met ons op indien u aanvullend uitstel nodig heeft.

Beginnen met betalen van de openstaande belastingschuld

Indien u op dit moment over voldoende liquide middelen beschikt om de belastingaanslagen waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verleend te betalen, dan is het niet nodig een aparte betaalafspraak te maken. U kunt ervoor kiezen het bedrag dat u beschikbaar heeft aan de Belastingdienst over te maken. Deze betaling wordt door de Belastingdienst op de bestaande belastingschuld afgeboekt. U kunt dus zelf kiezen wanneer en hoeveel u aflost op de openstaande belastingschuld. Deze betalingen kunt u blijven doen totdat de Belastingdienst u een betalingsvoorstel doet.

Indien u kiest om alvast bedragen naar de Belastingdienst over te maken, dan vermeld u bij de betaling het betalingskenmerk van de betreffende aanslag.

Samenvatting

Totdat u na deze zomer een betalingsvoorstel ontvangt van de Belastingdienst hoeft u de openstaande belastingaanslagen waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verleend niet te betalen. Voor de belastingaanslagen die na de termijn van het verleende uitstel worden opgelegd heeft u de gebruikelijke betalingsverplichtingen.

Indien uw betalingsproblemen aanhouden, dan heeft u de mogelijkheid om het verleende uitstel te verlengen. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden.

Heeft u op dit moment voldoende liquide middelen beschikbaar, dan kunt u ervoor kiezen om te beginnen met het betalen van de openstaande belastingschulden. U kunt zelf bepalen hoeveel u aflost en op welk moment, totdat de Belastingdienst u na deze zomer een betalingsvoorstel doet.

Auteur

Marc Derks

Einde bijzonder uitstel van betaling

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.