En weg is de VAR

Actualiteit | 15 februari 2016

Op 2 februari is het wetsvoorstel ‘Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties’ (Wet DBA) definitief aangenomen. De Wet DBA zal per 1 mei 2016 in werking treden. Hiermee verdwijnt de VAR (Verklaring arbeidsrelatie). Maar wat betekent dit voor opdrachtgevers, DGA’s en ZZP’ers?

Het doel van de Wet DBA is het verbeteren van de mogelijkheden om deze te handhaven en uiteindelijk schijnzelfstandigheid terug te dringen. Deze ingrijpende wijziging raakt alle opdrachtgevers die zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) inhuren of directeurgrootaandeelhouders (DGA’s) die via hun (Management) B.V. werken. De fiscale vrijwaring die opdrachtgevers hebben met de VAR (winst uit onderneming of DGA), komt per 1 mei 2016 te vervallen. Daarnaast wordt meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever gelegd. Zo kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag loonheffingen plus boete opleggen aan de opdrachtgever indien blijkt dat de DGA of ZZP’er feitelijk de werkzaamheden in (fictieve) dienstbetrekking voor de opdrachtgever heeft verricht.

Overeenkomst tussen opdrachtgever en DGA/ZZP’er

De Wet DBA introduceert nieuwe regels waardoor het mogelijk is om een (model)overeenkomst tussen een opdrachtgever en een DGA/ ZZP’er, voorafgaand aan de opdracht, aan de Belastingdienst voor te leggen. De Belastingdienst beoordeelt dan op basis van de gemaakte afspraken in de (model)overeenkomst of er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. Op deze wijze kan vooraf zekerheid worden verkregen voor partijen over de kwalificatie van hun arbeidsrelatie. Het is uiteraard wel van het grootste belang om vervolgens ook conform de bepalingen in de (model)overeenkomst te blijven werken. Als namelijk van de omschreven en goedgekeurde werkwijze wordt afgeweken, kan de Belastingdienst beslissen dat er toch sprake is van een dienstbetrekking en een naheffingsaanslag loonheffingen en boete opleggen aan de opdrachtgever.

Het is dan ook raadzaam dat opdrachtgevers hun inleenbeleid tegen het licht houden en met hun opdrachtnemers om tafel gaan om modelovereenkomsten op te stellen en zo risico’s te beperken. Wilt u advies en ondersteuning over dit onderwerp?  Neem dan gerust contact met ons op.

Auteur

Alex Berkhout

En weg is de VAR

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.