Extra zwangerschapsverlof bij meerlingen

Actualiteit | 16 maart 2016

Werkneemsters die een meerling verwachten, krijgen per 1 april 2016 maximaal vier weken extra zwangerschapsverlof. Dit zogenaamde meerlingenverlof gaat dan 10 tot uiterlijk 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum in.

In praktijk betekent dit dat vrouwen die zwanger zijn van een meerling en op of na 26 mei 2016 zijn uitgerekend, recht hebben op extra verlof. Tot 9 juni geldt daarbij een aanloopfase waarbij het zwangerschapsverlof geleidelijk wordt verlengd volgens onderstaande tabel.

Het bevallingsverlof blijft 10 weken waardoor de totale periode voor en na de bevalling voor deze werkneemsters uitkomt op maximaal 20 weken.

Kinderen te vroeg geboren

Bevalt de werkneemster eerder dan de uitgerekende datum, dan duurt het zwangerschapsverlof korter. De gemiste dagen van het zwangerschapsverlof worden opgeteld bij het bevallingsverlof, maar alleen als het zwangerschapsverlof minder dan 6 weken heeft geduurd. Dus duurde het zwangerschapsverlof langer dan 6 weken, dan worden de gemiste dagen niet bij het bevallingsverlof opgeteld.

Ook voor zelfstandig onderneemsters

De inwerkingtreding van het meerlingenverlof voor zelfstandige en gelijkgestelde vrouwen vindt tegelijk met het meerlingenverlof voor werkneemsters plaats. Zij worden met de Verzamelwet SZW 2016 onder de uitbreiding van het zwangerschapsverlof gebracht.

Tabel met zwangerschapsverlof bij meerling

Uitgerekende bevallingsdatum langer verlof totaal verlof
voor 26 mei 2016 Geen 6 weken
op of na 26 mei 2016 2 weken 8 weken
op of na 2 juni 2016 3 weken 9 weken
op of na 9 juni 2016 4 weken 10 weken

 

Auteur

Anne-Marie Dijkhorst

Extra zwangerschapsverlof bij meerlingen

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.