Geldt de verlaagde bijtelling nog wel na 1 juli 2017?

Alert

Over de bijtelling voor privé gebruik auto is altijd wat te doen. Het is van belang om het juiste percentage te hanteren. Daarbij is alertheid geboden als vóór 1 juli 2012 aan een werknemer een auto ter beschikking gesteld is met een verlaagde bijtelling van 14% of 20 %. Want op 1 juli jongstleden zijn de voorwaarden voor het toepassen van de verlaagde bijtelling gewijzigd. Voor een ter beschikking gestelde auto met een datum 1e tenaamstelling (DET) van vóór 1 juli 2012 en een CO2-uitstoot van meer dan 50 gram per kilometer moet de bijtelling vanaf 1 juli 2017 mogelijk verhoogd worden naar 25%.

Dat is het geval als zo’n auto’s van eigenaar is gewisseld op of na 1 juli 2012. Dan gold de verlaagde bijtelling nog maar tot 1 juli 2017. Als de auto op of na 1 juli 2012 niet van eigenaar is gewisseld, geldt de verlaagde bijtelling tot en met 31 december 2018.

Voor alle andere auto’s met verlaagde bijtelling maakt het niet uit of de auto van eigenaar is gewisseld. Voor deze auto’s geldt de verlaagde bijtelling altijd voor 60 maanden. De termijn van 60 maanden start op de 1e dag van de maand na de maand waarin de DET valt. Na afloop van de termijn wordt opnieuw de bijtelling bepaald volgens de normen die dan gelden. Heeft de auto een DET van vóór 1 januari 2017 en is na de termijn van 60 maanden geen verlaagde bijtelling van toepassing? Dan bedraagt de bijtelling 25%.

Auteur

Joyce Bertens

Geldt de verlaagde bijtelling nog wel na 1 juli 2017?

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.