Heffing op deel transfersom Feyenoord spits Pelle in strijd met EVRM

Alert

Onlangs heeft Rechtbank Den Haag zich gebogen over een naheffingsaanslag Loonbelasting die aan Feyenoord was opgelegd ter zake van een betaling aan spits Graziano Pelle in verband met diens transfer naar de Engelse club Southampton in 2014. Pelle kreeg op grond van de bepalingen in zijn arbeidsovereenkomst met Feyenoord in 2015 een percentage van de transfersom.

In de Wet Loonbelasting is voor 2015 bepaald dat een aan een werknemer toegekende vertrekvergoeding, voor zover die meer bedraagt dan € 535.000, bij de werkgever wordt belast naar een tarief van 75%. Deze zogenoemde pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoedingen is een extra heffing, naast de 52% belasting die de ex-werknemer, in dit geval Pelle, nog eens over de beloning betaalt. De wetgever wilde met deze heffing de excessieve vertrekbonussen in het bedrijfsleven beteugelen.

De rechtbank moest nu de vraag beantwoorden of deze heffing in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (EVRM), met name met het verbod op inbreuk op het ongestoorde genot van eigendom. Naar het oordeel van de rechtbank hoort de betaald-voetbalsector evident niet tot de doelgroep van deze heffing. Dit omdat de met de heffing beoogde gedragswijziging zich niet kan voordoen in de voetbalsector. De heffing voldoet daarom voor die sector niet aan het proportionaliteitsbeginsel en is daarmee in strijd met het EVRM. Deze uitspraak is van groot belang voor alle betalingen van andere eredivisieclubs in verband met de transfer van spelers.

Auteur

Joyce Bertens

Heffing op deel transfersom Feyenoord spits Pelle in strijd met EVRM

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.