Internetconsultatie invoering UBO-register opengesteld

Alert

Er komt een nieuw hulpmiddel in de strijd tegen witwassen en de financiering van terrorisme, het UBO-register. Dit is een speciaal register dat transparant maakt welke natuurlijk persoon de uiteindelijk belanghebbende (’ Ultimate Beneficial Owner’) is bij een onderneming of rechtspersoon. Helaas wordt in het voorstel nog geen exacte definitie gegeven wie kwalificeert als UBO. In nog op te stellen lagere regelgeving zal per type onderneming en rechtspersoon worden aangegeven wie moet worden beschouwd als uiteindelijk belanghebbende.

Het register wordt mogelijk via een wetsvoorstel dat minister Dijsselbloem van Financiën recent openbaar heeft maakt. Minister Dijsselbloem (Financiën) stelt dat daders van witwassen en terrorismefinanciering vaak gebruik maken van constructies van bedrijven om zo buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten te blijven.

Het register zal onderdeel worden van het handelsregister en daarmee vallen onder de Kamer van Koophandel. Een deel van de UBO-informatie zal openbaar toegankelijk zijn. Voor bescherming van de privacy en persoonlijke levenssfeer van de UBO’s zijn waarborgen opgesteld. Zo kan een UBO, wanneer door het beschikbaar maken van zijn of haar gegevens in het register sprake is van een risico op bijvoorbeeld kidnapping of geweld, verzoeken om afscherming van de gegevens. Afscherming zal alleen van toepassing zijn op gegevens in het openbaar toegankelijke deel van het register. Bevoegde autoriteiten zoals het Openbaar Ministerie, de politie en de Belastingdienst en de Financiële inlichtingen eenheid (FIU-NL) kunnen de gegevens altijd inzien. Door voor het UBO-register aan te sluiten bij het handelsregister zal een fonds voor gemene rekening vooralsnog buiten de UBO-registratie vallen. Wel wordt nader onderzocht of dit nog nodig is. Omdat ook trusts of vergelijkbare constructies voor het Nederlands recht onbekend zijn, ziet de registratie van het UBO-register ook daar niet op. Denk bijvoorbeeld aan een Curaçaose stichting particulier fonds (SPF).

Iedereen heeft nog bijna vier weken de tijd om via een internetconsultatie te reageren op het wetsvoorstel.

Auteur

Joyce Bertens

Internetconsultatie invoering UBO-register opengesteld

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.