Invordering: Hoofdelijk aansprakelijk voor premies bedrijfstakpensioenfonds?

Alert

De Wet verplichte deelneming in de bedrijfstakpensioenfonds 2000, geeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de bevoegdheid om op verzoek van sociale partners de deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds voor bedrijfsgenoten verplicht te stellen. Controleer daarom als werkgever of premies moeten worden afdragen aan een dergelijk bedrijfstakpensioenfonds. Hiermee kunnen nare verrassingen worden voorkomen. Als het bedrijfstakpensioenfonds eenmaal meedeelt dat deelname verplicht is, verzoekt men doorgaans meteen om de premies van de afgelopen 5 jaar alsnog te voldoen. En dat kan fors in de papieren lopen.

Bezwaar maken tegen de vermeende deelnameplicht in het fonds is mogelijk op inhoudelijke gronden. Maar daarbij moet meteen ook beoordeeld worden of de vennootschap de premies überhaupt wel kan betalen. Want als dat niet zo is, moet dat direct aan het bedrijfstakpensioenfonds worden gemeld, namens de vennootschap. Meldt men dit niet, dan is de kans groot dat het bedrijfstakpensioenfonds de bestuurders van de vennootschap hoofdelijk aansprakelijk stelt. De termijn voor zo’n melding is 14 dagen nadat de premie betaald had moeten zijn. Zonder rechtsgeldige melding is de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde premie(s). Verweer hier tegen is dan vrijwel kansloos. Een gewaarschuwd mens meldt voor twee!

Auteur

Joyce Bertens

Invordering: Hoofdelijk aansprakelijk voor premies bedrijfstakpensioenfonds?

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.