Maak bezwaar tegen aanslag verhuurderheffing bij mede-eigendom

Alert

De Hoge Raad buigt zich op dit moment over de wijze waarop de verhuurderheffing moet worden toegepast in het geval van mede-eigendom. Iemand is samen met twee compagnons voor gelijke delen eigenaar van 20 huurwoningen en de verhuurderheffing is volledig bij hem in rekening gebracht. Hij vindt echter dat hij helemaal geen verhuurderheffing is verschuldigd, omdat hij slechts 1/3e van twintig woningen in eigendom heeft. Dat is minder dan de (voor dit geschil nog geldende) heffingsvrije voet van tien woningen.

Bij mede-eigendom geldt nu dat degene aan wie de WOZ-beschikking bekend is gemaakt de belastingplichtige is voor de verhuurderheffing. De heffingsvrije voet wordt ook bij deze belastingplichtige in aanmerking genomen. Maar de adviseur van de Hoge Raad heeft onlangs geconcludeerd dat deze wijze van heffing voorbijgaat aan de eigendomsverhoudingen en leidt tot het willekeurig ontstaan of juist niet-ontstaan van belastingplicht. Omdat zo gelijke gevallen niet altijd dezelfde behandeling krijgen, wordt daarmee het gelijkheidsbeginsel geschonden. Totdat de Hoge Raad deze knoop doorhakt, kan het dus interessant zijn in voorkomende gevallen om ter behoud van rechten bezwaar te maken tegen de aanslag verhuurderheffing.

Auteur

Joyce Bertens

Maak bezwaar tegen aanslag verhuurderheffing bij mede-eigendom

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.