Maak bezwaar tegen Franse belastingheffing m.b.t. woning in Frankrijk!

Actualiteit | 18 december 2015

– Taxnews 1540 –

Veel Nederlanders bezitten een (vakantie)woning in Frankrijk en hebben daardoor te maken met Franse belastingheffing. Zo heft Frankrijk onder de naam Taxe de Plus Value belasting bij een buitenlandse verkoper van een woning in dat land. De belasting wordt geheven over de verkoopwinst, bestaande uit het verschil tussen de gerealiseerde verkoopprijs en de aankoopprijs (evt. verhoogd met investeringen voor verbetering). Bij verhuur van een Franse woning worden huuropbrengsten belast onder de naam impôts sur le revenu met Franse inkomstenbelasting.

Vanaf augustus 2012 heeft Frankrijk aan de bestaande belastingcomponent van 19% een component sociale lasten ter grootte van 15,5% toegevoegd. Omdat bij hogere winsten/inkomsten het tarief nog eens 6% hoger ligt, is het goed te begrijpen, dat deze heffing op weinig sympathie kan rekenen buiten Frankrijk.

De publicatie van het arrest van het Hof van Justitie van de EG De Ruyter eind februari dit jaar was voor velen dan ook goed nieuws. De kernvraag in deze zaak was of Frankrijk aan een Nederlandse werknemer premies voor sociale lasten in rekening mag brengen, terwijl deze werknemer nooit het Franse sociale stelsel zal gaan gebruiken en daarnaast ook in zijn woonland premie betaalt. Het antwoord daarop was negatief.

De vraag was vervolgens nog even wat Frankrijk met het oordeel van het Europese Hof zou gaan doen. Maar eind juli van dit jaar besloot de hoogste Franse bestuursrechter om het oordeel van het Hof van Justitie – heffing van sociale lasten is in strijd met het Europese recht – integraal over te nemen. De onrechtmatig geheven bedragen moeten terug gegeven worden aan degenen die deze heffing hebben betaald.

Daardoor stroomden de bezwaarschriften binnen bij de Franse belastingdienst en onlangs is duidelijk geworden, dat alle bezwaarschriften ook echt in behandeling worden genomen. Daarbij is de bezwaartermijn van één naar twee jaar opgerekt. Concreet betekent dit, dat nog tot eind december tegen een aanslag over het jaar 2013 bezwaar gemaakt kan worden.

Belang voor de praktijk

Maak tijdig, dat wil zeggen nog vóór de jaarwisseling, bezwaar tegen de heffingen bij verkoop en/of bij verhuur van een Franse woning! Bij verhuur worden namelijk ook sociale lasten betaald. U kunt dan een teruggaaf tegemoet zien van het sociale lasten deel van de door u betaalde aanslag Voor het jaar 2013 kan dit tot en met einde december 2015.

Onze adviseurs helpen u graag.

Auteur

Joyce Bertens

Maak bezwaar tegen Franse belastingheffing m.b.t. woning in Frankrijk!

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.