Minder aftrek btw notaris door rente op derdengeldenrekening

Actualiteit | 24 augustus 2022

Een notaris die rente ontvangt op een derdengeldenrekening kan minder btw in aftrek brengen. Die rente vormt namelijk btw-vrijgestelde omzet, aldus een rechtbank. 

Derdengeldenrekening

Een notaris ontving rente over het positieve saldo op de aangehouden derdengeldenrekening. Hij hoefde deze rente niet aan de rechthebbende van het tegoed op de derdengeldenrekening te vergoeden, omdat dit tegoed slechts voor zeer korte duur op de derdengeldenrekening stond.

Geen volledige aftrek voorbelasting op algemene kosten

De notaris bracht in de btw-aangifte alle btw op de algemene kosten in aftrek. De Belastingdienst was het daar echter niet mee eens. De ontvangen rente op de derdengeldenrekening vormde volgens de Belastingdienst namelijk btw-vrijgestelde omzet. Een deel van de btw op de algemene kosten kon daarom niet in aftrek komen (in de verhouding btw-vrijgestelde omzet tot de totale btw-omzet). De Belastingdienst corrigeerde dan ook de in aftrek gebrachte btw voor dit deel.

De rechter was het met de Belastingdienst eens en liet de correctie van de btw-aftrek in stand.

Ook boete bleef in stand

De rechter liet ook de boete, die de Belastingdienst oplegde, in stand. Het was de notaris te verwijten dat teveel btw was afgetrokken. De notaris had hier niet een pleitbaar standpunt voor, vond de rechtbank.

Auteur

Marc Derks

Minder aftrek btw notaris door rente op derdengeldenrekening

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.