Naheffing parkeerbelasting mag niet tegen volledig dagtarief

Actualiteit | 13 september 2022

Als u uw auto parkeert en geen of te weinig parkeergeld heeft betaald, mag een gemeente u een naheffing parkeerbelasting opleggen. De hoogte van die naheffing mag echter niet gebaseerd zijn op het dagtarief dat geldt voor de betreffende parkeerlocatie, als u maximaal een uur heeft geparkeerd.

Naheffing parkeerbelasting

Als u fout parkeert, dus ergens waar dit niet mag, riskeert u een strafrechtelijke sanctie. Betaalt u te weinig parkeergeld, dan riskeert u een naheffing parkeerbelasting. Deze sanctie ontvangt u van de gemeente.

Naheffing plus kosten

De naheffing bestaat uit de verschuldigde parkeerbelasting plus een bedrag aan kosten. Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van één uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan.

Let op!
Daarnaast mag in 2022 maximaal € 66,50 aan kosten berekend worden.

Naheffen op basis dagtarief

In een rechtszaak die speelde bij de rechtbank Amsterdam betrof het een automobilist die had geparkeerd op een plaats waar dit alleen was toegestaan met gebruik van een dagkaart van € 25. De automobilist had echter geen parkeergeld betaald, wat hem op een naheffing parkeerbelasting kwam te staan. Deze was gebaseerd op het tarief van € 25 van een dagkaart.

Rechter niet akkoord

Volgens de rechter is dit niet toegestaan. De naheffing moet volgens de wet namelijk gebaseerd zijn op de kosten van één uur parkeren, aangezien duidelijk was dat er niet langer dan één uur geparkeerd was. De naheffing kwam dan ook te vervallen. Ook moest de gemeente een proceskostenvergoeding van € 648,50 betalen aan de automobilist.

Auteur

Marc Derks

Naheffing parkeerbelasting mag niet tegen volledig dagtarief

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.