Nederland verliest zaak fiscale eenheid bij Hof van Justitie EU

Actualiteit | 5 maart 2018

Op 22 februari jl. heeft het Hof van Justitie EU arrest gewezen ten aanzien van de zaak over de fiscale eenheid vennootschapsbelasting (vpb).

In essentie oordeelt het Europese Hof van Justitie (hierna: HvJ) in haar arrest dat Nederland binnenlandse groepssituaties niet voordeliger mag behandelen doordat zij een voordeel hebben waar grensoverschrijdende groepen niet voor in aanmerking komen. Meer specifiek ging het in de procedure over de Nederlandse renteaftrebepaling (art. 10a Wet VpB 1969).
In de aanloop naar dit arrest heeft de Staatssecretaris op 25 oktober 2017 al reparatiewetgeving aangekondigd, voor het geval Nederland de zaak mocht verliezen. Nu Nederland de zaak heeft verloren, zal dit wetsvoorstel in het tweede kwartaal van 2018 in de Tweede Kamer worden behandeld. In dat wetsvoorstel staat dat de wetswijziging op 25 oktober 2017 met terugwerkende kracht in werking zal treden. Dit wetsvoorstel ziet op een aantal nogal technische regelingen die vanaf het genoemde tijdstip moeten worden toegepast alsof er geen sprake is geweest van een fiscale eenheid. Tot de indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer is er nog veel onduidelijkheid over de details van het wetsvoorstel.
De gevolgen van de spoedreparatie zijn sterk afhankelijk van iedere concrete situatie. Hoewel het wetsvoorstel terugwerkende kracht krijgt tot 25 oktober 2017, is het voor de toekomst mogelijk om extra belastingheffing te voorkomen. Dat vergt echter maatwerk door een deskundig belastingadviseur. Neem voor meer informatie contact op.

Auteur

Marc Derks

Nederland verliest zaak fiscale eenheid bij Hof van Justitie EU

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.