Nieuw regime jaarrekeningen voor kleine ondernemingen en micro-entiteiten

Actualiteit | 8 oktober 2015

Welke gegevens u in uw jaarrekening moet vermelden, hangt af van de grootte van uw bedrijf. Ondernemingen zijn ingedeeld in drie bedrijfsklassen: klein, middelgroot of groot. Het ziet er naar uit dat ondernemingen voor het einde van dit jaar aan nieuwe eisen moeten voldoen. Hierdoor kan uw onderneming in een andere bedrijfsklasse terechtkomen. Voor kleinere ondernemingen kan dit in veel gevallen leiden tot verlichting van administratieve lasten.

Aanpassing grensbedragen

De nieuwe wetgeving wordt waarschijnlijk voor het einde van dit jaar van kracht. Het kan leiden tot vrijstellingen en daardoor tot administratieve lastenverlichting. Dat is het gevolg van veranderingen van bepaalde criteria welke leiden tot andere grensbedragen.

Regime micro-entiteiten

De introductie van het regime voor micro-entiteiten is ook een wijziging die veel vennootschappen gaat raken. De ‘micro-entiteit’ heeft ten opzichte van de ondernemingen die onder het kleine regime vallen meer vrijstellingen voor het opmaken van de jaarrekening en de te deponeren stukken, zoals het opnemen van toelichtingen in deze stukken.

Aardverschuiving

Bij aanname van deze wetsvoorstellen zullen ca. 29.000 vennootschappen onder het nieuwe regime kleine ondernemingen vallen en circa 2.500 ‘middelgrote’ vennootschappen worden ‘klein’. Van de huidige 681.000 kleine ondernemingen (BV’s) in Nederland straks 654.000 aan te merken als Micro-entiteit. Men zou het een aardverschuiving kunnen noemen in de wettelijke definitie voor kleine(re) ondernemingen.

Belang voor de praktijk

Voor een grote groep van de huidige kleine ondernemingen is dit dus van belang. Doelstelling is het verlagen van de administratieve lasten. Door de sterke vereenvoudiging van de jaarrekening die nog wel steeds zo blijft heten, komt de vraag op of er nog wel sprake is van een financieel overzicht. Door het ontbreken van de toelichting wordt niet meer voldaan aan de wettelijke definitie van een financieel overzicht. Voor uw accountant geldt dat hierdoor het afgeven van een samenstellingsverklaring bij dergelijke jaarrekeningen niet meer nodig zal zijn.

Bent u voornemens om gebruik te maken van één of meer van de vrijstellingen als het wetsvoorstel definitief wordt aangenomen. Dan raden wij u aan dit te bespreken met uw accountant of neem contact met ons op.

Auteur

Joyce Bertens

Nieuw regime jaarrekeningen voor kleine ondernemingen en micro-entiteiten

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.