Ondanks vooruitbetaling toch belastingrente verschuldigd op aanslag

Alert

Sinds de wijzigingen in het beleid rond belastingrente houdt dit de fiscale praktijk bezig. Belastingplichtige moeten altijd rente betalen als achteraf blijkt dat zij onvoldoende belasting hebben betaald. Maar als te vroeg of te veel belasting is betaald, krijgt men maar zelden rente vergoed. Dit blijkt ook weer uit de volgende zaak. BV X betaalde de volgens haar ingediende aangifte verschuldigde vennootschapsbelasting alvast vooruit zonder dat er een al een voorlopige aanslag was opgelegd. Toen de voorlopige aanslag werd opgelegd, werd alsnog € 301 aan belastingrente berekend. BV X ging vergeefs in bezwaar en beroep.

Uit verslagen van Belastingdienst die op 1 maart 2017 openbaar zijn gemaakt naar aanleiding van een WOB-verzoek blijkt dat de Belastingdienst ondanks de kritiek op de onevenwichtige belastingrenteregeling, geen versoepelend beleid heeft. Alleen in incidentele gevallen is de Belastingdienst bereid de belastingrente te matigen. Het gaat dan om gevallen waarin de belastingrente wordt berekend over een periode dat de Belastingdienst de beschikking had over het geld. Het is dus van groot belang om tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen/te wijzigen ter voorkoming van de belastingrente van 4% voor de inkomstenbelasting en liefst 8% voor de vennootschapsbelasting.

Auteur

Joyce Bertens

Ondanks vooruitbetaling toch belastingrente verschuldigd op aanslag

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.