Prinsjesdag en HR
Actualiteit | 19 september 2018
Bij de kabinetsformatie werden al plannen gesmeed voor de arbeidsmarkt met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Met dit wetsvoorstel wordt voor een deel tegemoet gekomen aan de kritiek die er was op de Wet Werk en Zekerheid. Voor werkgevers moet het onder andere aantrekkelijker worden om werknemers een vast contract aan te bieden. Denk daarbij aan de ketenregeling die weer verlengd wordt van 2 naar 3 jaar. In de WAB zijn verder wijzigingen in het ontslagrecht, de transitievergoeding, flexibele arbeid en de financiering van de Werkloosheidswet (WW) geregeld. Dit wetsvoorstel zal dit najaar nog bij de Tweede Kamer komen te liggen. De beoogde ingangsdatum van het wetsvoorstel is 1 januari 2020.
Belangrijkste maatregelen uit de WAB
- Werknemers krijgen vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. De vereiste dat zij hiervoor minimaal twee jaar in dienst moeten zijn, vervalt.
- Werknemers krijgen weer na drie jaar recht op een vast contract in plaats van de huidige twee jaar. De ketenbepaling wordt dus weer verlengd!
- Er komt een nieuwe ontslaggrond bij: de i-grond. Hierdoor kan een werkgever verschillende ontslagredenen met elkaar combineren in een ontbindingsverzoek. Deze grond werd vooral door werkgevers gemist; de dossiers waren vaak niet niet op orde voor een enkele ontslaggrond.
- Een werkgever kan straks een proeftijd van maximaal vijf maanden afspreken in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het kabinet heeft kennelijk gekeken naar arbeidsovereenkomsten binnen Europa. In Engeland is dit goed gebruik. In een tijdelijk contract van twee jaar of langer mag de werkgever straks een proeftijd van maximaal drie maanden met de werknemer overeenkomen.
- Er komen strengere regels voor de beschikbaarheid van oproepkrachten. Zo is een oproepkracht straks alleen verplicht om gehoor te geven aan een oproep als de werkgever hem minimaal vier dagen van tevoren heeft opgeroepen.
- Payrollwerknemers krijgen recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks bij de opdrachtgever in dienst zijn.
- Werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen voor werknemers met een flexibel contract dan voor werknemers met een vast contract.
Voor vragen over HR/arbeidsrecht neem contact op met Anne-Marie Dijkhorst
Auteur
Anne-Marie Dijkhorst
