Subsidieregeling voor emissieloze bedrijfsauto’s

Actualiteit | 17 januari 2022

Vanaf 3 januari 2022 is het weer mogelijk om voor het jaar 2022 subsidie aan te vragen voor een nieuwe emissieloze bedrijfsauto. Koopt of leaset u zo’n auto, zorg dan dat u aan de voorwaarden voldoet en tijdig de subsidie aanvraagt. Anders loopt u mogelijk de subsidie mis die kan oplopen tot € 5.000 per bedrijfsauto.

Koop of financiële lease van nieuwe emissieloze bedrijfsauto

U kunt subsidie (SEBA) krijgen voor de koop of financiële lease van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto, aangedreven door alleen een elektromotor. Het maximale gewicht van de auto mag maximaal 4.250 kilogram bedragen en de netto catalogusprijs of verkoopprijs exclusief btw moet hoger zijn dan € 20.000. Voor typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt bovendien een minimale WLTP-actieradius van 100 kilometer.

Tip! Bij operationele lease kan de leasemaatschappij voor de subsidie in aanmerking komen.

Hoogte subsidie

De subsidie bedraagt voor voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor de afgifte van het kenteken of 10% van de verkoopprijs exclusief btw voor voertuigcategorie N2.

De maximale subsidie is € 5.000 per bedrijfsauto.

Tip! Bent u een kleine onderneming of een non-profitinstelling, dan bedraagt het subsidiepercentage 12% in plaats van 10%.

Online aanvraag

U kunt de subsidie online aanvragen via www.rvo.nl. Op het moment van aanvragen van de subsidie mag de bedrijfsauto nog niet aan u geleverd zijn en nog niet op uw naam in het RDW-kentekenregister staan.

Let op! Bij het aanvragen van de subsidie moet u al een koopovereenkomst of financiële leaseovereenkomst gesloten hebben. Deze mag echter nog niet definitief zijn, maar mag pas op een later moment, dat ligt ná de datum van aanvraag van de subsidie, definitief worden.

Uitbetaling subsidie

Na levering van de bedrijfsauto kunt u een aanvraag tot vaststelling van de subsidie doen. Pas bij vaststelling van de subsidie wordt deze aan u uitbetaald.

Let op! De aanvraag tot vaststelling moet plaatsvinden uiterlijk zeven maanden na de datum van verlening van de subsidie. Lukt dat niet binnen zeven maanden in verband met leveringsproblemen, dan zijn er voor de jaren 2021 en 2022 gelukkig verlengingsmogelijkheden.

Zorg wel dat de auto minimaal drie jaar op uw naam staat, anders moet u de subsidie deels terugbetalen. Dit kan alleen anders zijn als u de auto binnen drie jaar vervangt door een andere, nieuwe emissieloze bedrijfsauto.

Auteur

Joyce Bertens

Subsidieregeling voor emissieloze bedrijfsauto’s

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.