Tariefsverhoging voor de btw vanaf 1 januari 2019

Actualiteit | 19 september 2018

Vanaf 1 januari 2019 gaat het lage tarief voor de btw omhoog van 6% naar 9%. Het lage btw-tarief is onder meer van toepassing op de verkoop van (niet alcoholische) dranken en de verkoop van etenswaren. Voor wat betreft dienstverlening is het lage tarief van toepassing op onder andere het verstrekken van logies, kappersdiensten en het geven van gelegenheid tot kamperen.

De verhoging heeft gevolgen voor ondernemers. Daarbij moet worden gedacht aan zaken zoals:

  • aanpassing van de boekhoudsoftware/administratie
  • aanpassing van de prijzen
  • rekening houden met de tariefsverhoging in offertes voor prestaties die worden verricht in 2019 en die niet worden vooruitbetaald in 2018

Relevant om op te merken is dat door staatssecretaris Snel is aangegeven dat de Belastingdienst niet zal gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.

Het gaat hier bijvoorbeeld om het vooraf factureren van stageld voor het plaatsen van een caravan op een camping in 2019 of de kaartverkoop voor sportevenementen die pas in 2019 plaatsvinden.

Voor klanten die geen recht op vooraftrek hebben van de aan hen gefactureerde btw is dit zeker iets om rekening mee te houden. Er kan, door vooraf te factureren, 3% btw worden bespaard.

Auteur

Sander Gardebroek

Tariefsverhoging voor de btw vanaf 1 januari 2019

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.