WBSO en RDA melden vóór 1 april 2016

Actualiteit | 1 maart 2016

– Taxnews 1606 –

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de bijbehorende fiscale regeling voor Research en Development Aftrek (RDA) ondersteunen bedrijven die technisch nieuwe producten, processen of programmatuur ontwikkelen (zie ook onze Taxnews 1427). Om gebruik te kunnen maken van deze regelingen dient minimaal één kalendermaand voordat de WBSO werkzaamheden aanvangen een aanvraag te worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De WBSO betreft een afdrachtvermindering loonbelasting en bedraagt in 2016 32% (2015: 35%) van de loonkosten tot € 350.000 (2015: € 250.000). Zijn de loonkosten hoger dan bedraagt de vermindering 16% (2015 14%) over het meerdere. Omgerekend kan de korting op de loonkosten oplopen tot ruim € 18.000 per jaar per full time bij het project betrokken werknemer. De financiële voordelen zijn dus groot!

Naast de WBSO bestaat de RDA, een fiscale mogelijkheid om extra “kosten” in aanmerking te mogen nemen voor kosten en uitgaven die worden gedaan in verband met S&O werkzaamheden. De RDA bedroeg in 2015 60% van de kosten en uitgaven die in aanmerking komen. Sinds 1 januari 2016 zijn de WBSO en de RDA samengevoegd tot één regeling onder de naam WBSO. Vanaf 2016 tellen de betreffende kosten daardoor mee in de grondslag waarover het bovengenoemd WBSO percentage wordt berekend.

Voor ondernemers die in 2015 gebruik hebben gemaakt van de WBSO en/of RDA is het van groot belang dat zij de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en uitgaven tijdig doorgeven aan RVO. Daarvoor hebben zij nog tot 1 april aanstaande de tijd. Eén van de verplichtingen van de WBSO en RDA is namelijk dat binnen drie kalendermaanden na afloop van het aanvraagjaar doorgeven van de gerealiseerde uren aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O-uren) en de eventuele kosten en uitgaven. Te laat melden kan een naheffing met boete opleveren, waarmee de vermindering wordt teruggenomen. Datzelfde geldt als u helemaal geen mededeling doet.

Let op! Voor de innovatieve zelfstandig ondernemer die in 2015 gebruik heeft gemaakt van de WBSO geldt een afwijkende regeling. Die hoeft namelijk niet te melden als meer dan 500 S&O-uren zijn gemaakt of als geen gebruik is gemaakt van de RDA.

Belang voor de praktijk

Meld de gerealiseerde S&O-uren, kosten en uitgaven in elk geval vóór 1 april aanstaande. U riskeert anders een boete. Bovendien vervalt dan uw fiscale voordeel over 2015 van de WBSO/RDA.

Wilt u meer weten hierover, informeer dan bij onze adviseurs.

 

 

Auteur

WBSO en RDA melden vóór 1 april 2016

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.