Corona-crisis | Terugbetalen toeslagen na coronacrisis

Actualiteit | 25 april 2022

Vanwege de coronacrisis hoefden teveel ontvangen toeslagen tijdelijk niet te worden terugbetaald. Nu de crisis vooralsnog voorbij is, moet dit alsnog gebeuren. De Belastingdienst gaat betrokkenen hierover informeren.

Teveel ontvangen toeslag

De toeslagen die men ontvangt, zijn altijd gebaseerd op gegevens uit het verleden. Daarom kan het voorkomen dat men teveel toeslag heeft ontvangen. Dat moet in beginsel altijd worden terugbetaald, maar vanwege corona was deze verplichting tijdelijk opgeschort.

Let op!
Het betreffen de teveel ontvangen zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

Brieven

De Belastingdienst gaat degenen waarom het gaat een tweetal brieven sturen. Tussen 20 april en juni 2022 ontvangt men de eerste brief met daarin het bedrag dat terugbetaald moet worden. Tussen half mei en begin juli 2022 volgt de tweede brief. Hierin staat hoe u het bedrag in 24 maanden terug moet betalen. U kunt het desgewenst ook ineens terugbetalen.

Tip!
Lukt ook terugbetalen in 24 maanden niet, dan kunt u dit melden. De Belastingdienst zal dan een andere betalingsregeling met u proberen te treffen.

Wanneer geen brief?

U krijgt geen brief als u al via een betalingsregeling terugbetaalt. Als u zich bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen heeft aangemeld voor het herstellen van problemen met uw kinderopvangtoeslag, krijgt u ook geen brief. Deze organisatie behandelt de problemen inzake de zogenaamde toeslagaffaire.

Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met uw vaste contactpersoon binnen Horlings. U kunt ook contact opnemen met de Horlings corona helpdesk:

Anne-Marie Dijkhorst (voor arbeidsrechtelijke zaken)
adijkhorst@horlings.nl

Joshua Jung (voor fiscale zaken)
jjung@horlings.nl

Auteur

Marc Derks

Corona-crisis | Terugbetalen toeslagen na coronacrisis

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.