Teruggaaf dividendbelasting voor de buitenlandse aandeelhouder

Actualiteit | 12 mei 2016

Woont of bent u gevestigd in het buitenland en heeft u portfolioaandelen (beleggingsaandelen) in een Nederlandse vennootschap? In dat geval heeft u mogelijk recht op een teruggaaf van ingehouden dividendbelasting op de aan u uitgekeerde portfoliodividenden.

Houdt u, al dan niet bedrijfsmatig, portfolioaandelen in Nederlandse vennootschappen, dan kan het zijn dat u meer belasting betaalt over het ontvangen dividend op deze aandelen dan een met u te vergelijken, maar in Nederland woonachtige of gevestigde aandeelhouder. Deze Nederlandse aandeelhouder kan de ingehouden dividendbelasting namelijk verrekenen met de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting, terwijl voor u of uw bedrijf de Nederlandse dividendbelasting veelal een eindheffing vormt.

Wanneer voor u de belastingdruk op de uitgekeerde portfoliodividenden hoger is dan voor de Nederlandse vergelijkbare aandeelhouder, dan kunt u een deel van de Nederlandse dividendbelasting terugvragen. Dat kan echter alleen als uw eigen land hiervoor geen compensatie geeft.

Let op! Denkt u recht te hebben op een gedeeltelijke teruggaaf van Nederlandse dividendbelasting, neem dan contact met ons op. Een teruggaafverzoek moet binnen een bepaalde termijn bij de Belastingdienst zijn ingediend. Bovendien moeten daarbij de nodige informatie en gegevens worden verstrekt, zoals over de portfolioaandelen en de te vergelijken binnenlandse belastingdruk op het dividend.

Auteur

Joyce Bertens

Teruggaaf dividendbelasting voor de buitenlandse aandeelhouder

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.