Verhoging terugkeerpremie eigenrisicodrager Ziektewet

Actualiteit | 28 maart 2022

Overweegt u om te stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW)? Vanaf 1 januari 2024 betaalt u een hogere terugkeerpremie als u terugkeert naar de publieke ZW-verzekering bij het UWV.
Als u uw eigenrisicodragerschap ZW uiterlijk per 1 juli 2022 beëindigt, betaalt u de eerste twee jaar nog de lagere terugkeerpremie.

Wat verandert er?

Als u eigenrisicodrager bent voor de ZW en overstapt naar de publieke ZW-verzekering bij het UWV, krijgt u nu twee jaar lang een premiekorting. Bij de berekening van uw premie kijkt het UWV naar de sectorpremie en de individuele premie. Omdat de individuele premie niet altijd vast te stellen is, is deze terugkeerpremie minimaal de helft van de sectorpremie ZW.

Let op!
Vanaf 1 januari 2024 wordt de terugkeerpremie minimaal de volledige sectorpremie ZW.

Liever niet de volledige terugkeerpremie?

Wilt u terugkeren naar de publieke ZW-verzekering bij het UWV en de hogere terugkeerpremie liever niet betalen? Dan moet u het eigenrisicodragerschap ZW uiterlijk per 1 juli 2022 beëindigen. Beëindigt u uw eigenrisicodragerschap ZW met ingang van 1 januari 2023 of 1 juli 2023? Dan betaalt u in 2023 vanaf de beëindigingsdatum de lagere terugkeerpremie, en in 2024 de hogere.

Let op!
Een aanvraag voor beëindiging van het eigenrisicodragerschap ZW moet uiterlijk 13 weken voor de beëindigingsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn. Geef uw aanvraag vóór 1 april 2022 door aan de Belastingdienst als u het eigenrisicodragerschap ZW per 1 juli 2022 wilt beëindigen.

Auteur

Anne-Marie Dijkhorst

Verhoging terugkeerpremie eigenrisicodrager Ziektewet

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.