Uitkeringen aan twee politieagenten zijn onbelast

Alert

Een brigadier van politie, die naar aanleiding van een steekpartij 2009 blijvend invalide is geworden, ontving een netto-uitkering van € 100.000 als schadevergoeding. Het bedrag wordt gebruteerd naar € 172.413 en in 2011 uitgekeerd. De inspecteur meent dat de uitkering belastbaar is, maar Hof Arnhem-Leeuwarden vindt van niet. De uitkering is bedoeld als compensatie voor materiële schade (onder meer extra medische kosten, zorg, en aanpassing van woning en vervoer) die X heeft geleden als gevolg van de steekpartij.

Een andere agent was werkzaam als lid van de mobiele eenheid en wordt vanwege een hersentumor in het jaar 2012 volledig arbeidsongeschikt verklaard, met ontslag in dat jaar als gevolg. Gedurende zijn loopbaan is X onder andere aan het hoofd geraakt door een stoeptegel en van een viaduct gevallen. Beide ongevallen leiden ertoe dat zijn loopbaanontwikkeling sterk is gestagneerd en daarom krijgt de agent van zijn werkgever een bedrag van € 15.000 netto aan schadeloosstelling uitbetaald. Volgens de werkgever betreft het compensatie voor het immateriële leed van X als gevolg van de ongevallen. De inspecteur en rechtbank beslissen dat de schadeloosstelling tot het belaste loon hoort. Het gerechtshof is het daar niet mee eens, evenmin als de Hoge Raad. Volgens de Hoge Raad laten de vaststellingen van het hof geen andere conclusie toe dan dat X door de incidenten leed en ook een vermindering van arbeidskracht heeft ondervonden.

In beide gevallen oordeelt de Hoge Raad dat de uitkeringen niet zozeer hun grond vinden in de dienstbetrekking dat zij als daaruit genoten moeten worden aangemerkt.

Auteur

Joyce Bertens

Uitkeringen aan twee politieagenten zijn onbelast

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.