Verdubbeling boete voor inkeerders vanaf 1 juli 2016
Actualiteit | 26 mei 2016
– Taxnews 1614 –
Nederlanders zijn niet alleen een spaarzaam, maar ook een reislustig volk. En regelmatig blijkt dat in het verleden veel spaargeld ook op reis is gegaan, met name naar oorden buiten het zicht van onze Belastingdienst. De keuze om dit te doen werd vaak gevoed door een combinatie van hoge belastingtarieven en een klein geachte pakkans. Aan beide aspecten is inmiddels veel veranderd. De tarieven zijn verlaagd en omdat de pakkans steeds groter wordt, maakten al veel mensen gebruik van de zogenoemde inkeerregeling. Door vanaf 1 juli aanstaande de boete voor inkeerders te verdubbelen, wil Staatssecretaris Wiebes van Financiën de laatste twijfelaars over de streep trekken, om hun verborgen buitenlands vermogen op te geven bij de Belastingdienst.
Bij ontdekking door de Belastingdienst van opzettelijk niet aangegeven vermogen in box 3, kan zij een vergrijpboete opleggen van maximaal 300 procent van de verschuldigde inkomstenbelasting. Die boete komt bovenop de belastingschuld. Bij inkeer binnen twee jaar na het indienen van de onjuiste aangifte, wordt in het geheel geen boete opgelegd. Voor foutieve aangiften die langer dan twee jaar geleden zijn ingediend, wordt bij inkeer tot 1 juli 2016 de genoemde vergrijpboete nog verminderd tot 60 procent. Maar vanaf 1 juli 2016 wordt de vergrijpboete bij inkeer nog maar verminderd tot 120 procent. En omdat de Belastingdienst liefst tot 12 jaar terug mag navorderen, loopt het te betalen saldo van de aanslag snel op.
Dat de kans op ontdekking in onze digitale wereld elke dag stijgt, blijkt uit verschillende publicaties. Zo verzamelde de Belastingdienst vorig jaar alle betalingen die over een periode van drie jaar in Nederland zijn gedaan met buitenlandse bankpassen. Nadat de toeristen eruit gefilterd waren, werden betalingen van duizend bankkaarten aangemerkt als verdacht, omdat het ging om opvallende of grote aankopen. Ook kondigde de staatssecretaris recent aan dat de komende jaren de belastingdiensten van 100 landen onderling bankgegevens zullen uitwisselen. En in reactie op de ‘Panama Papers’ gaf hij aan dat informatie daaruit rechtmatig kan worden gebruikt als bewijs in gerechtelijke procedures tegen Nederlandse belastingplichtigen. Neem daarbij tenslotte nog het uiterlijk op 26 juni 2017 door alle EU lidstaten in te stellen UBO-register en de vraag is niet meer of alle financiële gegevens transparant worden voor de overheid, maar slechts wanneer.
Belang voor de praktijk
Voor diegene bij wie dit speelt en die nog twijfelt, hebben wij maar één advies: Maak vóór 1 juli aanstaande nog gebruik van de inkeerregeling en laat u daarbij goed begeleiden. U kunt hierover, overigens geheel vrijblijvend, contact opnemen met een adviseur van ons kantoor.
Auteur
Joyce Bertens
