Vereenvoudiging btw-regels voor EU-ondernemer

Actualiteit | 18 oktober 2021

Wijziging btw op afstandsverkopen

Dit jaar is op 1 juli het systeem van btw op afstandsverkopen gewijzigd. Er geldt nog maar één omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Ondernemers met een omzet boven de € 10.000 dienen btw te berekenen van het EU-land waaraan men goederen of digitale diensten levert.

OSS-systeem

Om administratieve lasten te beperken, kunnen ondernemers bij afstandsverkopen, zoals via een webshop, gebruik maken van het éénloketsysteem (One Stop Shop) van de Belastingdienst. Hiermee kan de btw-aangifte over verkopen aan particulieren in andere EU-landen worden gedaan. Dit systeem voorkomt dat in ieder EU-land apart btw-aangifte moet worden gedaan.

Wijziging voor negatieve aangifte

Het kan voorkomen dat een buitenlandse ondernemer meer btw uit Nederland terugkrijgt dan hij moet afdragen. Bijvoorbeeld wanneer hij in het tijdvak veel retouren heeft. Bekend is gemaakt dat in die gevallen de buitenlandse ondernemer geen apart teruggaveverzoek hoeft in te dienen. De versoepeling heeft terugwerkende kracht tot 1 juli van dit jaar.

Let op!Dit betekent dat de Nederlandse Belastingdienst een negatieve OSS-aangifte als teruggaveverzoek in aanmerking zal nemen. Dit scheelt de buitenlandse leverancier dus de administratieve rompslomp van een apart teruggaveverzoek.

Nog niet in hele EU

De toezegging is nog niet in alle andere EU-landen gedaan. Dat wil zeggen dat Nederlandse ondernemers bij een negatief btw-bedrag zelf moeten uitzoeken of in het betreffende EU-land een teruggaveverzoek moet worden gedaan.

Heeft u vragen over de versoepeling van de OSS-regeling, neem dan contact met ons op.

Auteur

Marc Derks

Vereenvoudiging btw-regels voor EU-ondernemer

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.