Vergeet de vermindering overdrachtsbelasting niet

Actualiteit | 19 februari 2016

– Taxnews 1605 –

De aankoop van een onroerende zaak, zoals een woning of een bedrijfspand, is een heuglijke gebeurtenis maar veelal ook een kostbare. Dit komt onder andere doordat de koper 2% of 6% overdrachtsbelasting verschuldigd is over de waarde van het pand. In deze bijdrage besteden wij aandacht aan een mogelijkheid tot besparing van overdrachtsbelasting, die in de praktijk nog wel eens over het hoofd wordt gezien.

Wanneer namelijk een onroerende zaak wordt verkregen binnen 6 maanden na een eerdere verkrijging, wordt de overdrachtsbelasting verminderd. Dat gebeurt door een verlaging van de zogeheten maatstaf van heffing en wel met de waarde waarover bij die eerdere verkrijging al overdrachtsbelasting is betaald. Voor aankopen in de periode vanaf 31 augustus 2012 tot 1 januari 2015 geldt voor deze verlaging zelfs een termijn van 36 maanden. Dit betekent dat bij aankopen tot 1 januari 2018 nog recht zou kunnen bestaan op deze verlaging van de verschuldigde overdrachtsbelasting, ook al is de onroerende zaak langer dan zes maanden geleden door de verkoper verkregen.

Een voorbeeld ter verduidelijking:
De heer A koopt op 1 februari 2016 in Haarlem een woning voor € 400.000 van de heer B. Omdat het hier gaat om een woning is A 2% overdrachtsbelasting verschuldigd, te weten € 8.000. Het blijkt dat de heer B de woning zelf op 1 oktober 2015 heeft gekocht voor € 350.000. Bij de heer A wordt dan slechts 2% overdrachtsbelasting geheven over € 50.000, te weten € 400.000 – € 350.000. De heer A betaalt dus maar € 1.000, terwijl hij normaliter € 8.000 ( 2% van 400.000) aan overdrachtsbelasting verschuldigd zou zijn. Al met al een besparing van € 7.000. Het is wel noodzakelijk dat de heer A een beroep doet op deze regeling.

Toepassing van deze regeling wordt doorgaans niet vergeten in het geval dat de doorverkoop binnen de ‘normale’ 6-maandstermijn plaatsvindt, zoals in ons voorbeeld. Maar ook als de heer B in ons voorbeeld de woning al enige jaren geleden had gekocht, mits op of na 1 februari 2013 (dus binnen 36 maanden vóór 1 februari 2016), kan de heer A nog gebruik maken van de verlaging van de overdrachtsbelasting. En dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien.

Belang voor de praktijk

De bekende termijn van 6 maanden voor vermindering van overdrachtsbelasting bij doorverkoop van een onroerende zaak kan voor verkrijgingen tot 1 januari 2018 wel eens 36 maanden bedragen. Laat u dan ook goed informeren over de eerdere verkrijgingen en de eventuele mogelijkheid tot vermindering van de overdrachtsbelasting. Dit kan zowel voor u als verkoper als voor u als koper voordelig uitpakken!

Wilt u meer weten over dit onderwerp neemt u dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

Auteur

Joyce Bertens

Vergeet de vermindering overdrachtsbelasting niet

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.