Voorlopige aanslag 2022: optimale verdeling aftrekposten

Actualiteit | 20 december 2021

De komende weken verstuurt de Belastingdienst zo’n vier miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting voor komend jaar. Nieuw is dat de voorlopige aanslag voortaan een optimale verdeling van aftrekposten tussen partners bevat.

Voorlopige aanslag

Via een voorlopige aanslag kan al in de loop van het jaar een belastingteruggave verkregen worden of een bedrag aan te betalen belasting gespreid worden betaald. De voorlopige aanslag is een zo goed mogelijke schatting van het inkomen en de aftrekposten voor het betreffende jaar, op basis van gegevens uit het verleden.

Verdeling aftrekposten

Fiscale partners hebben de mogelijkheid om bepaalde aftrekposten onderling te verdelen. Het betreft met name hypotheekrente, zorgkosten en giften. In de voorlopige aanslag van 2022 stelt de Belastingdienst een optimale verdeling voor. Op die manier betalen belastingplichtigen zo weinig mogelijk belasting. Afwijken mag, maar kan nadelig zijn.

Goed controleren

Het is verstandig de voorlopige aanslag goed te controleren. Ook is het verstandig deze te corrigeren als de aannames van de Belastingdienst niet kloppen. Bijvoorbeeld als de hypotheek recent opnieuw is afgesloten en er meer of juist minder hypotheekrente wordt betaald. Dit leidt dan immers tot een hogere, respectievelijk lagere aftrekpost.

Definitieve aanslag

Na een voorlopige aanslag volgt na afloop van het jaar altijd een definitieve. Hierin worden de al betaalde bedragen van de voorlopige aanslag verrekend.

Auteur

Marc Derks

Voorlopige aanslag 2022: optimale verdeling aftrekposten

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.