Vraag uw WBSO 2016 aan vóór 30 november aanstaande!

Actualiteit | 18 november 2015

– Taxnews 1537 –

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de bijbehorende fiscale regeling Research and Developement Aftrek (RDA) ondersteunen bedrijven die technisch nieuwe producten, processen of programmatuur ontwikkelen. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling dient tijdig een aanvraag ingediend te worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wilt en kunt u vanaf 1 januari 2016 gebruikmaken van de WBSO, dan dient uw aanvraag uiterlijk 30 november aanstaande te zijn ingediend. Uw WBSO-aanvraag kunt u nu al online indienen (www.rvo.nl) en binnenkort volgt ook een offline-mogelijkheid.

WBSO

Heeft u werknemers in dienst die speur- en ontwikkelingswerk (S&O) verrichten, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de WBSO. Met de WBSO kunt u de loonkosten voor innovatie binnen uw bedrijf verlagen. Bent u zelfstandig ondernemer dan kunt u ook gebruikmaken van de WBSO met de S&O-aftrek in de inkomstenbelasting. De WBSO subsidie bedraagt in 2016 32% van de loonkosten tot € 350.000 en daarboven16% (starters hebben recht op 40% hiervan). Omgerekend kan de korting op de loonkosten ruim € 18.000 bedragen per jaar per full time werknemer die inhoudelijk betrokken is bij het project. De financiële voordelen zijn dus groot!

RDA vervalt in 2016

Naast de WBSO bestaat de RDA, een fiscale mogelijkheid om extra “kosten” in aanmerking te mogen nemen voor kosten en uitgaven die worden gedaan in verband met S&O werkzaamheden. Voorbeelden van investeringen en kosten die kwalificeren zijn: de aanschaf van materialen, machines of componenten en kosten van uitbestede werkzaamheden zoals het laten bouwen van een prototype.

In het Belastingplan 2016 is voorgesteld de RDA en de WBSO te integreren om de nadelen van de huidige toepassing van de RDA in de winstbelasting weg te nemen. De geïntegreerde regeling geeft in 2016 recht op een extra aftrek onder de naam WBSO op de grondslag voor de vennootschapsbelasting op de goedgekeurde uitgaven en investeringen.

Belang voor de praktijk

Wilt u vanaf 1 januari 2016 gebruik maken van de WBSO, dan is enige haast geboden. Bent u zelfstandig ondernemer dan heeft u nog tot en met 1 januari 2016 de tijd om uw WBSO-aanvraag in te dienen voor uw innovatiewerkzaamheden die op die datum starten.

Auteur

Joyce Bertens

Vraag uw WBSO 2016 aan vóór 30 november aanstaande!

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.