Wat betekent de Brexit voor uw btw?

Actualiteit | 19 maart 2019

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft btw-gevolgen als u zaken doet met Britse  afnemers of leveranciers. Deze ge-volgen zijn het grootst als het VK op 29 maart uittreedt zonder verdere afspraken met de EU (‘no deal’). Wat zijn dan de belangrijkste verande-ringen en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

U verkoopt goederen aan het VK

Bij een no deal bent u over een levering aan een zakelijke afnemer in het VK geen btw in Nederland verschuldigd. In plaats van een ‘intracommunautaire levering’ (wanneer u vanuit Nederland goederen naar ondernemers in andere EU-landen exporteert) heeft u dan met export naar een niet-EU-land te maken. Afhankelijk van de leveringscondities geeft u of uw afnemer de btw aan in het VK. Als u direct aan consumenten verkoopt, mag u nu tot de drempel van € 80.197 in Nederland btw afdragen. Na een no deal wordt de btw altijd in het VK geheven. Ook hierbij bepalen de leveringscondities wie de btw verschuldigd is. Houd hiermee rekening met uw verkoopvoorwaarden!

L E T  O P         

Bedenk bij goederenleveringen van of naar het VK dat er douanerechten verschuldigd kunnen zijn, en dat douaneformaliteiten nodig zullen zijn!

U koopt goederen uit het VK

Als u goederen uit het VK importeert, geeft u nu in Nederland een intracommunautaire verwerving aan. Na de Brexit moet u de btw bij de douane aangeven en betalen. U kunt dit voorkomen door een zogenaamde artikel 23-vergunning aan te vragen. U hoeft de btw dan niet bij de grens te betalen, maar u kunt deze dan verleggen naar uw btw-aangifte.

Regels voor dienstverlening

Diensten zijn in de regel belast in het land van de afnemer. Als u een dienst uit het VK afneemt, moet u dit dus aangeven in uw btw-aangifte. Verricht u diensten in het VK dan zal de dienst aldaar belast zijn. Afhankelijk van de toekomstige regels in het VK zult u zich daar mogelijk moeten registreren voor de btw.

L E T  O P         

U hebt vaak een EORI-nummer nodig om zaken te doen met ondernemers buiten de EU. Heeft u al een EORI- nummer aangevraagd? Ga ook na of u in staat bent om douanezaken af te (laten) wikkelen.

Auteur

Marc Derks

Wat betekent de Brexit voor uw btw?

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.