In welk land moet BTW worden afgedragen?

Actualiteit | 31 maart 2016

Als u diensten aan een ondernemer in een ander EU-land verricht, is er sprake van een intracommunautaire prestatie (ICP). Let hierbij op door welke partij en waar de btw moet worden afgedragen.

Van een ICP is sprake indien de opdrachtgever in het buitenland is gevestigd en volgens de hoofdregel voor het bepalen van de plaats van dienst de dienst wordt verricht in het land waar de opdrachtgever is gevestigd (zoals bij een adviesdienst). De dienst is in dat geval belast in het andere EU-land. In Nederland is in dat geval geen btw verschuldigd maar wordt de btw verlegd naar de afnemer.

Diensten aan particulier

Wanneer u diensten verricht aan particulieren of rechtspersonen zonder een btw-identificatienummer die zijn gevestigd in een ander EU-land, gelden andere regels. Verricht u bijvoorbeeld een dienst aan een particulier gevestigd in een ander EU-land, dan dient in Nederland btw aan te worden gegeven. Hierop zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om personenvervoer of diensten die te maken hebben met onroerend goed.

Buiten de EU

Als er diensten worden verricht aan afnemers gevestigd buiten de EU, geldt als hoofdregel dat de diensten belast zijn in het vestigingsland van de afnemer wanneer deze ondernemer een btw-identificatienummer heeft. Is de afnemer een particulier dan zijn de diensten belast met Nederlandse btw.

Tip: Welke partij en waar de btw moet worden afgedragen, hangt van de situatie af. Het is altijd raadzaam advies in te winnen van uw adviseur, wanneer u zaken gaat doen met het buitenland.

Opgaaf intracommunautaire prestaties

Indien een ICP wordt verricht, dient er naast de btw-aangifte een opgaaf intracommunautaire prestaties te worden gedaan. Hierop worden de leveringen en verrichte diensten die door u verricht zijn binnen de EU en waarvoor de afnemer in het andere EU-land btw moet aangeven, verwerkt.

Auteur

Sander Gardebroek

In welk land moet BTW worden afgedragen?

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.