Winnaars Tweede Kamerverkiezingen en hun fiscale speerpunten

Alert

De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug en duidelijk is wie de (morele) winnaars en verliezers zijn. En hoewel de formatie nog moet plaatsvinden, is het aardig om een blik te werpen op enkele (vooral fiscale) speerpunten van de grootste vier partijen.

Zo wil de VVD de inkomstenbelasting de belasting voor werkenden verlagen en ouderen tegemoet komen met een gerichte belastingverlaging. Het CDA pleit voor een vlaktaks; één tarief voor iedereen. De PVV staat een belastingverlaging van € 1 miljard voor. Als het op de eigen woning aankomt, wensen de VVD en het CDA niet te tornen aan de huidige regeling van de hypotheekrenteaftrek. D66 daarentegen wil dat de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs verder wordt teruggebracht met daartegenover verlaging van het eigenwoningforfait en afschaffing van de overdrachtsbelasting. De forfaitaire box 3-heffing is bij de VVD, CDA en D66 niet veilig. Die partijen zien graag dat de heffing voor wat betreft de spaarrente aansluit bij de werkelijke rendementen. Daarnaast wil de VVD dat de box 3-heffing wordt verlaagd, terwijl het CDA de zeer vermogenden meer belasting wil laten betalen door verhoging van het tarief van 30% naar 40% over het vermogen boven de € 1 miljoen.

De motorrijtuigenbelasting kan wat betreft de VVD en de PVV naar beneden, terwijl D66 meer voelt voor belasting op basis van gebruik in plaats van bezit. Zowel de VVD als het CDA willen het MKB tegemoet komen via administratieve lastenverlichtingen en het stimuleren van het aannemen van personeel. Daarnaast wenst de VVD meer innovatiekredieten voor het MKB beschikbaar te stellen. D66 wil meer ruimte voor onderzoek en ondernemerschap en wenst aanbestedingen vereenvoudigd open te stellen voor het MKB en ZZP’ers. De verhuurderheffing kan wat betreft het VVD voor duurdere huurwoningen omhoog terwijl voor kleine particuliere verhuurders een vrijstelling moet komen. Het CDA en D66 zijn voor een verlaging van de verhuurderheffing.

Auteur

Winnaars Tweede Kamerverkiezingen en hun fiscale speerpunten

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op

De Jong & Laan en Horlings bundelen krachten

Vroomshoop/Amsterdam, 4 september 2023 – Ook Horlings sluit zich na Marshoek en 5BAR Assurance aan bij accountants- en adviesorganisatie de Jong & Laan. Het Amsterdamse kantoor Horlings levert audit, accountancy en fiscale dienstverlening aan vaak internationaal opererende middelgrote en grote ondernemingen, maar ook aan diverse non-profit organisaties (waaronder onderwijsinstellingen). Met deze nieuwe aansluiting versterkt de Jong & Laan haar controle- en (internationale) fiscale tak. Daarnaast is het een grote stap in de richting van landelijke dekking.